Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Nα κόψουμε τους υδατάνθρακες ή θα γίνουμε δυστυχισμένοι; Ο διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας εξηγεί...


— Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η τρέλα με την αποχή από τους υδατάνθρακες; Γιατί έχουν ενοχοποιηθεί τόσο πολύ; 

Η τρέλα έχει δημιουργηθεί διότι, κυνηγώντας το εύκολο, γρήγορο αποτέλεσμα, όπως επιτάσσει ο σύγχρονος, δυτικός τρόπος ζωής, ο εκτοπισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή είναι μια εύκολη λύση για την απώλεια βάρους. Θα έχεις ένα γρήγορο αποτέλεσμα, το οποίο όμως θα διαρκέσει πολύ λίγο. Η λύση για μόνιμα αποτελέσματα δεν είναι η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων αλλά η απενοχοποίησή τους. Δεν μας παχαίνουν τα μακαρόνια αλλά η απαγόρευσή τους! Ό,τι μας απαγορεύουν, ασυναίσθητα το επιθυμούμε περισσότερο. Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει: «Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγεις ένα πειρασμό είναι να ενδώσεις σ' αυτόν». Οπότε, η λύση δεν είναι η απαγόρευση, αλλά η απόλαυση και η ισορροπία στη διατροφή μας. 



— Μπορείτε να μου πείτε ποιες τροφές περιλαμβάνουν υδατάνθρακες; 

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους. Οι απλοί είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά. Οι σύνθετοι είναι τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι. Οι σύνθετοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. 


Το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά τη ψυχική υγεία των ανθρώπων, αφού το να κόψουν τους υδατάνθρακες τους κάνει δυστυχισμένους, καθώς δεν καλύπτουν πολλές ανάγκες τους, όπως η ανάγκη για κοινωνικοποίηση μέσω του φαγητού, η απόλαυση του αγαπημένου τους γεύματος χωρίς ενοχές ή το να βρεθούν με την οικογένειά τους με την αφορμή ενός γεύματος. 



— Τόσα χρόνια ακούμε για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, της οποίας η βάση είναι οι υδατάνθρακες. Πώς γίνεται να είναι τάση όλες αυτές οι δίαιτες που τους περιορίζουν τόσο πολύ; 

Η μεσογειακή διατροφή είναι το πρότυπο της υγείας και της μακροζωίας, ακριβώς γιατί ανέδειξε την ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα της πρώτης ύλης, στην ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε και στη φυσική δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά, από το 1960, που αναδείχθηκε η μεσογειακή διατροφή, μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Η προσαρμογή των αρχών της μεσογειακής διατροφής στις απαιτήσεις του σημερινού ανθρώπου είναι η λύση για ένα ωραίο, υγιές σώμα. 



— Τελευταία, πάντως, ακούω όλο και περισσότερους ανθρώπους που κάνουν πλήρη αποχή από αυτούς. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό για την υγεία; 

Η πλήρης έλλειψη υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, αφορά τη ψυχική υγεία των ανθρώπων, αφού τους κάνει δυστυχισμένους, καθώς δεν καλύπτουν πολλές ανάγκες τους, όπως η ανάγκη για κοινωνικοποίηση μέσω του φαγητού, η απόλαυση του αγαπημένου τους γεύματος χωρίς ενοχές ή το να βρεθούν με την οικογένειά τους με την αφορμή ενός γεύματος. 


— Πείτε μου τρεις λόγους για να κόψω τους υδατάνθρακες. 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τους κόψεις τελείως 


— Και τρεις λόγους για να μην τους κόψω. 

1ος λόγος: Μπορείς να έχεις γρήγορη απώλεια βάρους και να αλλάξεις την εικόνα του σώματός σου τρώγοντας καθημερινά υδατάνθρακες. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, από τους 322 ανθρώπους που μελετήθηκαν μόνο το 78% όσων ακολούθησαν δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες έμεινε πιστό στο πρόγραμμα, ενώ όσοι κατανάλωναν κανονικά ανέβηκαν στο 90%. 

2ος λόγος: Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή ορμονών στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν το στρες. Η στέρησή τους οδηγεί στην παραγωγή ορμονών, όπως η κορτιζόλη, που σύντομα μας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μετά από μια περίοδο αποχής. 

3ος λόγος: Οι υδατάνθρακες είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας, απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, ακόμα περισσότερο για τα παιδιά και όσους γυμνάζονται. 


— Είναι η ιδέα μου ή όσοι δεν περιλαμβάνουν τους υδατάνθρακες στη διατροφή τους έχουν πολλά νεύρα; 

Οποιαδήποτε απαγόρευση προκαλεί νεύρα και εκνευρισμό στον άνθρωπο. Δυστυχώς, η σύγχρονη εμπορική λογική γύρω από τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια φάση μόνιμης δίαιτας, ακολουθώντας τους κανόνες που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες, το βραδινό φαγητό, το γλυκό, και ποτέ δεν κάνουν προσωπικές επιλογές ανάλογα με τις γεύσεις που τους αρέσουν αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει. Η δίαιτα είναι στο μυαλό, όχι στο πιάτο. Δεν χρειάζεται να στερείσαι, μπορείς να πετύχεις κάθε στόχο, φτάνει να έχεις στο μυαλό τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις στο σώμα σου και στη ζωή σου και να προσπαθείς γι' αυτές συνειδητά.


O Δημήτρης Πέππας PHd(c), Msc, είναι υπ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Διατροφογενετική. 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: